What would you like to find?

“Frumusețea trezește sufletul la viață” – Dante Alighieri

+40 727-43.18.41
Str. Dr. Iacob Felix, nr. 61, sector 1, București (Zona Piaţa Victoriei)

BLOGUL COMPANIEI

Noutăți

Ce este drenajul limfatic și ce beneficii are

Drenajul limfatic este terapia blândă și lentă, care acționează pe întreg sistemul limfatic, iar executat de un specialist, are rezultate imediate.

Sistemul limfatic este un sistem extrem de complex, care poate fi înțeles pe deplin de către un specialist cunoscător în anatomia și fiziologia corpului uman. Însă, pentru fiecare om care nu cunoaște îndeaproape anatomia umană, poate fi tradus ca sistemul de ”sânge alb” și imunitate a corpului uman.
Voi încerca să descriu sistemul limfatic pe înțelesul tuturor.
Sistemul limfatic este format din organele limfatice, o rețea de transport alcătuită din vasele limfatice și din limfa circulantă. Sistemul limfatic este ”sistemul de canalizare” și de imunitate al corpului uman.
Sistemul limfatic constituie un sistem complementar cu cel cardiovascular, care transportă ”sângele alb” – limfa, prin corp.
Sistemul limfatic a fost descris pentru prima dată în secolul al XVII-lea, în mod independent, de către Olaus Rudbeck și Thomas Bartholin. Spre deosebire de sistemul cardiovascular, sistemul limfatic nu este un sistem închis.
Sistemul circulator uman procesează o medie de 20 de litri de sânge pe zi prin filtrare capilară, prin care se elimină plasma, rămânând celulele sangvine. Aproximativ 17 litri din plasma filtrată sunt reabsorbiți direct în vasele de sânge, în timp ce restul de 3 litri rămân în lichidul interstițial. Una dintre principalele funcții ale sistemului limfatic este de a asigura o cale alternativă pentru ca acești 3 litri în plus pe zi să revină în sânge.
Imaginați-vă că în corpul uman avem 3 mari sisteme de transport pentru alimentarea organelor și țesuturilor:
1. Sistemul Arterial sau sistemul de ”apă caldă”- Arterele reprezintă cele mai mari vase de sânge. Au rolul de a transporta sânge oxigenat de la inimă înspre țesuturi și organe.
2. Sistemul Venos sau sistemul de ”apă rece”- Venele sunt responsabile cu transportarea sângelui dezoxigenat din țesuturi, organe înapoi la inimă.
3. Sistemul Limfatic sau ”sistemul de canalizare”- Sistemul limfatic este parte a sistemului circulator, care cuprinde o rețea de vase limfatice care transportă un lichid clar numit limfă (latină apă) direcțional spre inimă. Are rolul de a filtra limfa și de a elimina deșeurile.

Limfa există în spațiile dintre majoritatea celulelor și țesuturilor corpului. Capilarele sistemului limfatic sunt de grosimea unei singure celule.
Aceste capilare transportă limfa în vase limfatice mai mari, care se conectează cu ganglionii limfatici; ganglionii limfatici acționează ca niște stații de epurare, care filtrează limfa; tot ceea ce este filtrat prin sistem se trimite în sânge, pentru o imunitate benefică, iar ceea ce trebuie evacuat, se trimite spre canalele și organele de evacuare, de excreție.
Amidgalele, splina, măduva și timusul sunt și ele părți ale sistemului limfatic.

Sistemul limfatic ar putea fi adevăratul vindecător al trupului, fiind esențial atât pentru repararea țesuturilor, cât și împotriva inflamării majorității organelor din corpul uman.
Orice disfuncție din sistemul limfatic, fie genetică, fie dezvoltată mai târziu, are ca rezultat blocajul curgerii limfei. Disfuncţia duce și la afectarea sistemului imunitar, oferind oportunitatea pentru tumori de a se stabili în nodulii limfatici. Acolo unde fluidele nu curg liber, acolo unde o circulație este deficitară, apar și problemele.
Limfedemul poate fi cauzat de un sistem limfatic care funcționează deficitar.
Genetica intervine și ea, cel putin parțial. Totuşi, majoritatea cazurilor de limfedem sunt asociate cu disfuncționalități ale organelor aparținând celorlalte sisteme.
Drenajul limfei se face exclusiv manual, NU cu aparatură, deoarece limfa are un flux lent și are nevoie de timp pentru a curge fluid. Prin drenajul manual putem palpa și testa mereu stazele limfatice, ganglionii limaftici, cât și întreg sistemul. Prin drenajul limfatic manual putem redirecționa limfa acolo unde există restricții, așa cum sunt cicatricile sau orice traumă în țesuturi, fie ea de orice natură.
Drenajul efectuat cu aparatură poate produce, de cele mai multe ori, traume atât pentru sistemul limfatic, cât și pentru cel sangvin!
Drenajul manual accelerează de zece ori fluxul limfatic şi asta se vede imediat! Eliminarea limfei stagnate se face prin: urină, transpirație, materii fecale. Surplusul de zone ”pufoase”, retenția de apa, chisturi, grăsimea stagnată sub formă de țesuturi, toate acestea se pot echilibra sau chiar remedia prin drenaj limfatic.
Inclusiv celulita de care toate femeile fug sau cărora nu le place, se produce exclusiv dintr-un dezechilibru endocrin si limfatic. Cheia eliminării celulitei este drenajul limfatic și stilul de viață, pentru echilibrarea sistemului endocrin. Nu masajul anticelulitic este răspunsul, ci drenajul limfatic manual!
Somnul se ameliorează, tranzitul intestinal, starea de bine, de armonie, de poftă de viață revin în urma drenajului.
Senzaţia de bine şi uşurare este imediată şi durabilă.

Ce contraindicaţii are drenajul limfatic?

Contraindicaţiile drenajului manual nu sunt multe, însă vom ține cont foarte mult de următoarele patologii în stabilirea planului de tratament:

  • infecţiile acute
  • sindroamele febrile
  • inflamaţiile la debut
  • trombozele venoase profunde
  • afecţiunile cardiace majore decompensate, respectiv angina pectorală, obstrucţiile coronariene şi valvulopatiile semnificative, insuficienţa cardiacă
  • hemoragii
  • răni deschise
  • Avc hemoragic

Cât de des se apeleză la această procedură?

În general, sunt indicate 3-4 şedinţe pe săptămână, până la stabilizarea pacientului, după care se continuă cu o şedinţă pe săptămână, pentru o bună funcţionare a sistemului limfatic.

Indicaţiile drenajului limfatic manual sunt:

  • edeme posttraumatice şi postoperatorii rezultate din: fracturi, entorse, hematoame, limfedemul membrului superior sau inferior post mastectomie sau histerectomie- totală sau parțială
  • afecţiuni de origine circulatorie: insuficienţă venoasă, insuficienţă limfatică, varice, celulită, sindrom Meniere
  • afecţiuni respiratorii: astm, bronşită, mucoviscidoză
  • afecţiuni reumatismale: cervicalgii, sindrom dureros lombar, periartrită scapulohumerală, coxartroză, gonartroză
  • infecţii: gripă, sinuzită, mononucleoză
  • afecţiuni ale sistemului nervos: nevralgii (trigemen, facial, intercostal), sechele după accident vascular cerebral, infirmitate motorie cerebrală, stres, insomnie, migrene
  • obezitate cu retenţie hidrică

Efectele drenajului limfatic manual sunt următoarele:

  • întăreşte sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici
  • dinamizează circulaţia limfei în spaţiile intercelulare
  • accelerează curentul limfatic şi eliminarea rapidă a rezidurilor toxice
  • antrenează toxinele care blochează procesele fiziologice
  • intensifică schimburile nutritive şi eliminarea toxinelor din corp
  • uşurează transportul acizilor graşi şi al colesterolulu
  • prin masaj, sistemul limfatic se intensifică cu până la 10-15 ori!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *